Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA

Srpsko jezero

Autor Gordana Jovanović

Ovo je neverovatna priča o Jezeru koje je na terenima Srbije postojalo pre nego što su je preplavile vode Panonskog mora. Priča počinje pre oko 16 mil. god. Snažni pokreti u zemljinoj kori koji su se dogodili na našim prostorima posle sudaranja Dinaridskih i Karpato-balkanidskih planina uslovili su nove paleogeografske prilike i omogućili nastanak Srpskog Jezera. Ovi planinski venci su u to vreme bili dva velika ostrva u okeanu Tetisu, a između njih se nalazio moreuz (danas prostrana dolina Morave), sa razuđenom obalom i poprečnim depresijama.

Pomalo zaboravljeni i još uvek neproučeni materijal iz zbirke Prirodnjačkog muzeja u Beogradu ugledaće svetlost dana i na najbolji način biće prikazan na izložbi u Narodnom muzeju u Kruševcu. Jedan broj izuzetnih eksponata potiče sa terena iz okoline Kruševca, iz sela Mađare kod Ražnja gde su pronađene i opisane mnoge, za nauku nove i retke vrste fosila. Rukovodeća vrsta za Srpsko Jezero je puž Kosovia matejici (rod Kosovia sa obrnutim načinom savijanja ljušture-s leva na desno). Najpre je otkrivena u okolini Ražnja a potom i na drugim mestima centralne Srbije (Paraćin, Bresnica pod Kotlenikom, Sabanta i Donja Šatornja kod Kragujevca itd). Na terenima Kosova otkrivene su druge vrste roda Kosovia (Kosovia bouei i Kosovia compressa). Važno mesto u fauni Srpskog Jezera imaju i druge vrste i podvrste školjaka i puževa od kojih su mnoge nađene samo u našoj zemlji (Mytilopsis antecroatica sumadica, Mytilopsis cvitanovici servica), zatim Prososthenia fuchsi, Prososthenia serbica, Melanopsis petkovici, Orygoceras, Theodoxus i dr. rukovodeće vrste ostrakoda (školjkastih račića) su iz rodova Mediocypris i Dinarocythere.

Diorame sa fosilima odražavaju jedinstven pogled na živi svet Srpskog Jezera. To je izložba na kojoj se može naći za svakoga ponešto, od samo pod mikroskopom vidljivih školjkastih račića, raznih mekušaca i riba koje su nekada živeli širom Srbije, do krokodila koji su krstarili u okolini Popovca.

Nove vesti o fosilima iz drevnog Srpskog Jezera saznaćete na novoj izložbi Prirodnjačkog muzeja koja omogućava posetiocu da uroni u svet jezerskih fosila, izložbi koja otvara prozor u svet ispod Panonskog mora. Mnoge su još uvek enigma. Izložba se premijerno otvara u Narodnom muzeju u Kruševcu, u utorak, 26. juna 2012. u 16 časova.