Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак Волим природу

Гљива зелена пупавка

Изложба „Пази, отровно!“ је још једна необична изложба Природњачког музеја у Београду која представља феномен отрова из природе као јединствене појаве у живом свету. На изложби ће бити представљене отровне врсте гљива, биљака и животиња (инсекти, стоноге, паукови, шкорпије, водоземци, гмизаваци, сисари) и описани отрови из природе, њихова улога, намена и значај.
Елементе изложбе сачињавају ретко излагани и необични експонати у виду хербарских, таксидермијских и течних препарата и мулажа отровних биљака, животиња и гљива, а посебна атракција изложбе је сегмент са изложеним живим експонатима егзотичних шкорпија и паукова.
Публици ће бити понуђено знање о саставу, деловању отрова, мерама превенције и заштити од интоксикације, као и савети како се понашати у случају контакт са отровом медузе, паука, змије, шкорпије, раже, па чак и комарца.
Изложба објашњава употребу и улогу природних отрова у развоју медицине и савремене токсикологије, а биће представљени најчувенији тровачи у историји човечанства.
На отварању ће говорити др Милан Пауновић, директор Природњачког музеја, као и аутор др Ана Пауновић, а изложбу ће отворити Данијела Ванушић, помоћник министра за заштиту културног наслеђа у Министарству културе и информисања. Изложба ће бити отворена до априла 2019. Добродошли!

Даждевњак

Тарантула

Гљива мухара

Гљива лудара