Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак Волим природу

РАДИОНИЦА

МАТЕМАТИКА И МЕТЕОРИТИ СВУДА ОКО НАС

У недељу 18. јуна 2017. године, 27 ученика нижих разреда основне школе, учесника радионице Математика свуда око нас, којима су се придружили и неколико родитеља, решавали су бројне математичке проблеме, а све су то зачинили цртежима
природе и метеорита.


Природњачка бајка на отвореном

Последњи дан Манифестације Музеји Србије десет дана од 10 до 10 обележен је мултимедијалним перформансом ПРИРОДЊАЧКА БАЈКА на простору иза Галерије Природњачког музеја на Калемегдану.

Истовремено са ликовном и радионицом аикидо технике, одржавала се позоришна представа, настала из едукативних радионица током претходне изложбе. Уз звуке валцера фантастично нам је дочаран крај 19. века, зашта се побринуо млади плесни пар и хор са талентованим солистима.

Костимирани ученици ОШ Соња Маринковић, глумили су седобраде научнике заслужне за оснивање Музеја 1895. године, на текст кустоса Драгане Вучићевић. Стечено знање током разгледања изложби и стручног вођења ученици школе Бранко Пешић су преточили у оригиналне стихове песме „Кафа и метеорити“ коју су тинејџери темпераментно извели уз реп музику.

За занимљивости из света биологије, побринуле су се ученице ОШ Вељко Рамадановић и Соња Маринковић. Посебан део посвећен је борби против дискриминације по било ком основу. Наступио је хор уз песму „Немој да се ругаш“, изведену уз музику, и на знаковном језику, а млади витез је мачем и штитом на коме је лого Природњачког музеја одбранио колегиницу-генијалног ђака генерације, од насиља завидљивих вршњака.

Ређали су стихови и уз звуке флауте. На крају, након кола које су извели ученици Средње занатске школе, на сцену су уз својеврсни дефиле, изашли учесници ликовних радионица и приказали управо настале радове. На крају су сви погледали изложбу Метеорити-гласници свемира.

НАУЧНИЦИ И ОТКРИЋА у Галерији Природњачког музеја

Сарадња са Народним музејем успешно се наставља и у овој години. Овог пута тридесет малишана (и још толико њихових родитеља) учествовало је на првој радионици у недељу, 14.маја, у оквиру циклуса НАУЧНИЦИ И ОТКРИЋА које су водиле Драгана Вучићевић (Природњачки музеј) и Ивана Јанковић (Народни музеј).
Након проласка кроз изложбу „Метеорити-гласници свемира“, деца су се упознала на нов начин са пределима која су на својим платнима приказивали наши сликари, а који су познати и по метеоритима (Сокобања нпр.). Након тога, од пластелина су успешно вајали кратере метеорита из разних делова света. Следећи пут ће се ближе упознати са научницима, а показаће и своје знање из математике.

Научници и открића

Метеорит

Студенти на изложби кафе

После Ветеринарског, и студенти Шумарског факултета погледали су, заједно са својим професорима и асистентима, изложбу. Предавање кустоса Драгане Вучићевић пратили су са интересовањем, као и ученици Средње медицинске школе, који су одмах након њих посетили Галерију.

Дружење баш као да је уз кафицу

У суботу 25. марта 2017. године, имали смо прилику да присуствујемо специјалној инклузивној радионици Пут кафе, коју су нам приредили родитељи и деца. Чули смо прелепу причу о томе како се све може провести у гостима уз послужење:слатко, кафу и
чашу обичне воде,уз приче о познатима који су волели кафу. Поред времеплова кроз историју кафе и историју света, чули смо предивну песму Где си била јаре моје (фантастично се уклопила у причу о пастиру чије су се козе разиграле након што су обрстиле жбун кафе), коју нам је надахнуто отпевала једна Николина. Како и не би била надахнута,када је пола сата пре радионице, на Калемегдану, испред Галерије, срела правог витеза, са све оклопом. А њени другари су се постарали да јој испричају све о најскупљој кафи на свету, за коју је заслужна једна чудна зверка-цибетка.

Пут кафе

Различити таленти су се показали на радионици Пут кафе у суботу, 18.марта. Једна екипа кје журно дизајнирала шољице кафе, друга екипа је лепила колаже и исечке из новина, како би направили свценографију за две мини позоришне представе, док су млади глумци учили текст који су њихови другари, сценаристи, журно писали. На крају је, као увод у преформанс, настала ова дивна песма.


Кафа


Ујутро је свако пије,
без ње јутро добро није.
Дошла нам је из Етиопије,
сад је свако пије.
Можда нека лоша дејства има,
али свиђа се свима.
За децу има штетно дејство,
у дечјем организму јој није место.

На свету је пије доста људи,
многи због ње постану луди.
Пије се слађа, а може и горка,
али најбољу кува баба Зорка.

Кафа се она зове,
по продавници је сви лове.
Њу је ловила и цибетка,
када човек кафу не воли, то је ствар ретка.

Лана Павловић, 5-3 ОШ "Соња Маринковић" Земун

ОШ Стари град у посети изложби

Ученици шестог и седмог разреда О.Ш. Стари град, у суботу су посетили изложбу „Кафа, узбудљива прича о добром укусу“ и пажљиво саслушали предавање кустоса едукатора Драгане Вучићевић.
Прича о кафи није само прича о тамном напитку и његовим штетним и корисним ефектима на здравље човека, већ, пре свега, комплексна прича о историји света, трговини, кријумчарењу, робовласништву, дизању револуција и првим биоскопским пројекцијама у Београду.
У средишту пажње је украсна биљка која се може гајити у саксијама, карактеристичан црвени плод и прелепи цвет, али ту су и романтичне приче о љубавима, компоновању кантата и писању ремек-дела класичне књижевности...

Субoтa, 28. jaнуaр 2017. године, биo je дaн кaдa je у Гaлeриjи прoслaвљeн рoђeндaн Aнтoниja Mинићa. Aнтoниje je сa друштвoм слaвиo jeдaнaeсти рoђeндaн. Учeник je OШ "Свeтoзaр Mилeтић". Зaбaвa je дугo трajaлa a oсим прeдaвaњa, Aнтoниjeви гoсти уживaли су и у нeкoликo рaдиoницa и тaкмичили сe и у знaњу и у крeaтивнoсти. Билa je oвo вeсeлa зaвршницa излoжбe "Рoгoви - бoрбeнo знaмeњe сисaрa".

Децембарска радионице за децу Носорог и његови другари папкари

У суботу 24. децембра одржана је последња радионица Носорог и његови другари папкари у овој години.
Најмлађи учесници су постављали сличице јака, дивокозе, еланд антилопе и пуду јелена на њихова станишта, а затим цртала сисаре са роговима.
Ова промотивна радионица ће се, независно, одржати у још једном термину,
у пролећним месецима, и биће благовремено најављена на сајту Музеја.

Рођенданска торта као музејски експонат

Још један рођендан прослављен је у Галерији Природњачког музеја на Калемегдану. У суботу 17. децембра 2016. године, Роберт Мрђа, ученик ОШ "Михаило Петровић Алас", прославио је са друштвом осми рођендан, на изложби "Рогови - борбено знамење сисара". Пошто су из предавања и забавног квиза кустоса Драгане Вучићевић научили све о "рогатим сисарима", уживали су у невероватној и оригиналној торти!

Посета из Ваљева

Ведар и сунчан, мада прохладан, децембарски дан инспирисао је преко сто малишана из ОШ Нада Пурић из Ваљева да посете Београд и Галерију Природњачког музеја на Калемегдану. Након што им је кустос Драгана Вучићевић одржала предавање, и показала изложбу на којој су приказани сисари који имају рогове, малишани су , по групама, улазили и у Зелени салон, користећи прилику да додирну експонате, а када су се добро угрејали, сели су и прелиставали књиге. На крају , гледајући стари лустер са абажуром од јеленских рогова, научили су нас да се тај експонат назива“сијалице са роговима“


Кад би јелен им’о крила

Кад би јелен имо крила, то би брза птица била“, ове стихове написао је својевремено наш велики песник Јован Јовановић Змај, а деца из вртића Чика Јова Змај имала су прилику данас 06. децембра 2016. године да се мало ближе упознају не само са јеленима, већ и са шупљорозима и носорозима. Прилика да, без икакве опасности, можете додирнути рогове јелена лопатара, муфлона и лоса не дешава се често, а ови малишани су је данас радосно искористили .

Музеј у гостима код Вас

У среду, 23.новембра 2016. кустос Драгана Вучићевић је у оквиру пројекта "Музеј у гостима код Вас", гостовала у геронтолошком центру - Дому за пензионере "Бежанијска коса". Након презентације у свечаној сали на којој су представљени историјат, збирке, радионице и изложбе Музеја, корисници су имали прилике да се упознају са неким експонатима из збирки Музеја, и да разговарају са кустосом на тему геологије и екологије. На крају су за задовољством учествовали у Квизу опште културе и информисаности.

Гости из Бијелог Поља

Субота, 12. новембар 2016. године

Посета ученика гимназије Милоје Добрашиновић из Бијелог Поља нас је посебно обрадовала. Иако уморни после ноћи проведене у путу, ови вредни ученици су врло пажљиво слушали предавање и разгледали експонате, постављајући питања.

Квиз у Галерији

Субота, 12. новембар 2016. године.

Наша драга пријатељица Сара Стефановић много воли научна истраживања и Природњачки музеј. После шестог, одлучила је да и свој осми рођендан, већ по традицији прослави радно у нашој Галерији, проучавајући животиње на актуелној изложби Рогови-борбено знамење сисара.
Седамнаесторо деце, Сариних другара и још неколико родитеља, пажљиво су саслушали причу кустоса Драгане Вучићевић, а затим, у озбиљној научној атмосфери, тачно одговарали на питања из билогије, екологије, па чак и математике током квиза.
Сара је изразила жељу да учествује и на радионици "Носорог и његови другари папкари", у суботу 19. новембра.


Носорог и његови другари папкари

Субота, 15.октобар, био је датум када је одржана прва радионица „Носорог и његови другари папкари“ са петнаестак учесника који су , озбиљних лица, решавали еколоке задатке: где су у свету распрострањени јелени који се налазе на изложби, који су све сисари са роговима истовремено папкари, а ко је копитар међу њима? Како се бори гну антилопа? Како се оглашава уплашени срндаћ?

Шта су то преживари? Кустос Драгана Вучићевић им је показала сличице животиња, које су брзо и стручно одвајали и распиоредили, уз причу о 7 величанствених сисара са роговима.

Следећи пут, на реду су других 7 прелепих животиња и анегдоте о њима.

Следећа радионица „Носорог и његови другари папкари" биће у новембру“, а детаљније информације заинтересовани могу добити путем мејла, уколико пишу на адресу draganav@nhmbeo.rs


Интердисциплинарна радионица за најмлађе у Галерији Природњачког музеја

Субота, 08.10.2016.

Сарадња два различита београдска музеја може бити лепа прилика да се осветли наше културно наслеђе са пуно различитих, понекад и неочекиваних аспеката.

Прва радионица у цикусу под називом Моја Србија-кроз пределе и живи свет, спојила је сликарство, пејсаже, уметност, историју и животиње са роговима, на задовољство 26 деце, учесника радионица.

Кустоскиње, Ивана Јанковић из Народног музеја и Драгана Вучићевић из Природњачког, имале су задатак да, заједно са малишанима, пронађу нит која спаја зоологију, сликарство, екологију, географију и музеологију. А након успешног савладавања једне друштвене игре са мапама, деца су се посветила креативном раду – њихови цртежи јелена, жирафа, носорога су заиста импресивн

Дани Европске баштине

У петак 30. септембра 2016. године, Панчићев кабинет је био пун деце! Малишани из вртића "Чика Јова Змај" помно су пратили причу о "осмоногим комшијама"

Драгослав, кустос

Дани европске баштине

У Природњачком музеју у Његошевој улици, субота 27 09 2016 је била резервисана за најмлађе!

У оквиру Дана европске баштине организована је радионица - правили смо слепе мишеве, сове, пчелице, пецали, слагали слагалице и чули занимљиве приче кустоса из биологије и геологије.

Придружите нам се и у сутра на предавању „Слепи мишеви и живот наопачке“ а у петак ћете моћи да чујете нешто више „Осмоногим комшијама“.

Добродошли!

Радионице

Ванредна радионица за децу

У субoту 9.jулa 2016. oдржaнa је вaнрeднa Цртaoницa шкoљки. Прво је у Гaлeриjи oдржaнo прeдaвaњe и рaдиoницa, a зaтим је неколико заинтересованих oтишло у Природњачки Mузej у Њeгoшeвoj. Пoкaзaн им је Бизoнaриjум, и уз крaтку причу дато објашњење o изложеним стeпским бизoнима, a зaтим je у сoби 14 oдржaнo прeдaвaњe o излoжeним eкспoнaтимa и крaтaк истoриjaт Mузeja. Oцeнe и утисци дeцe и рoдитeљa су пoзитивни по мишљењу Драгане Вучићевић, кустоса и едукатора.

У друштву са Теслом, Дарвином, Ајнштајном и Милевом...

Непосредно пре почетка школског распуста, Драгана Вучићевић, кустос Одељења за едукацију, комуникацију Природњачког музеја посетила је традиционалну манифестацију Школска Ноћ музеја. У основној школи Војвода Степа Степановић у Кумодражу, креативни ученици су скромним средствима дочарали различите музеје и научна достигнућа ранијих епоха. Ученици су били обучени у костиме Тесле, Ајнштајна и Милеве, Чарлса Дарвина... Кустос је, заједно са професором биологије Виолетом Апостоловски Дупор, са задовољством подсетила ученике да се и у Природњачком музеју могу наћи збирке минерала и фосила из доба диносауруса, да смо имали изложбу посвећену Дарвину и Јосифу Панчићу и позвала ученике да посете Природњачки музеј.

Цртаоница и причаоница: Donc...Il est un escargot, n'est pas?

У суботу 4.јуна у Галерији на Калемегдану, одржане су 4 радионице.. Долазила су нам бројна деца из Француског Културног центра (Atelier Enfants), мања група деце из вртића Универзум и такође, врло талентована деца у пратњи родитеља, узраста од 4 до 16 година. Одушевили смо се сви: идеје су биле фантастичне, а потез све прецизнији! Цртежи су са пуно детаља, а показали су своје знање и о диносаурусима, иако су сву пажњу фокусирали на шкољке.

Овим радионицама завршен је циклус едукативних цртаоница под називом «Заронимо у свет мора» и полако се припремамо за нови, у идућој школској години, под неким другим називом.

Цртежи се могу, до краја трајања изложбе «Шумови мора», погледати у Зеленом салону.

Напомена: изложба се стално ажурира: због ограниченог простора, део радова се повремено скида (да би се изложили нови), и након извесног времена, поново поставља, тако да је изложба «Изронимо шкољке цртањем» у Зеленом салону увек нова и опригинална.

Изронимо шкољке цртањем

Meђу првим пoсeтиoцимa Maнифeстaциje "Mузejи Србиje десет дана од 10 до 10", у четвртак 12. мaja 2016. године, били су Пeтрa Лoнчaрeвић (5 гoдинa) и Toдoр Илић (4 гoдинe). Нaкoн штo су oбишли излoжбу "Шумoви мoрa" и прoгрaм "Изрoнимo шкoљкe цртaњeм", пoжeлeли су дa и oни пoклoнe нeштo Гaлeриjи и буду aктивни учeсници у крeирaњу сaдржaja Maнифeстaциje.

Тодор

Петра

Заронимо у свет мора

И ове суботе, 14.маја, у два термина, млади посетиоци Галерије су дизајнирали предмете за свакодневну употребу са мотивима шкољки. Њихова дела нашла су се ухваћена у мрежи, на зидовима Зеленог салона Галерије на Калемегдану, у оквиру мини изложбе Изронимо шкољке цртежом. Мини изложба, која се непрестано допуњује новим радовима, биће доступна гледаоцима током манифестације Музеји 10 дана од 10 до 10.

Последња радионица поменутог типа, у овом полугодишту је у суботу 4.јуна у 12.00сати.

Остало је још неколико слободних места, а заинтересовани се могу пријавити кустосу Драгани Вучићевић путем мејла draganav@nhmbeo.rs и на тел. 011-3442 147

Рођендан у Галерији

Прошле суботе, 7. маја, у Галерији је била весела, али и радна атмиосфера. Верни музејски посетилац Александар Максимовић, са својим најбољим другом Лазаром и још десетак пријатеља, девочица и дечака, прославио је радно, цртајући и учећи о морским мекушцима, једанаести рођендан.

Радови са радионице Заронимо у свет мора могу се погледати током манифестације Музеји 10 дана од 10 до 10 у Зеленом салону Галерије на Калемегдану.

Нови термини радионице Заронимо у свет мора су субота, 14.маја у 11.00 и 13.00ч, као и субота 4.јуна у 12.00ч.

Обавезна је пријава кустосу Драгани Вучићевић на тел. 011 3442 147 или путем мејла draganav@nhmbeo.rs

Шкoљкa, шкoљкa, шкoљкицa

У петак 08. априла 2016. године, посетила су нас деца из вртића "Чикa Joвa Змaj" из Београда. Нaкoн прeдaвaњa и крeaтивнe рaдиoницe "Шкoљкa, шкoљкa, шкoљкицa", aутoрa и рeaлизaтoрa Сoњe Срejић, кoмeнтaр jeднoг oд учeсникa биo je: "Никaдa нисaм биo у бoљeм Mузejу" (Aлeксa, 6,5 гoдинa).

Током априла посетили су нас основци

Вртић "Полетарац" из Жагубице. 15.04.2016.

ОШ " Јанко Веселиновић", 08. април 2016.

ОШ " Јанко Веселиновић", 08. април 2016.

OШ " Скадарлија", 3. разред, 01. априла 2016.

OШ " Скадарлија", 3. разред, 01. априла 2016.

Нове радионице у априлу

Некада и родитељи пожеле да се придруже (утисци о радионици)

Изложба Шумови мора је прилика да се подсетимо дугих шетњи по обали мора и сакупљања разних љуштурица које су таласи избацили (под условом да се у њима не налази жив организам пужа или шкољке). Истовремено, можемо да, макар на тренутак оставимо по страни свакодневне проблеме и да на крилима маште отпутујемо до Филипина или острва Пацифика, заронимо и уживамо у невероватном подводном свету и чудесним облицима мекушаца ових егзотичних крајева. Спирала, површински напон, Фибоначијев низ, појмови који понекад умеју да збуне на шасовима математике и физике, одједном постају лаки и доступни чак и за ученике млађих разреда и постаје веома јасно логично зашто је и пећински човек покушавао да црта (или пише) по љуштурама пужева, зашто су шкољке некада биле вредније од злата и како су инспирисале славне уметнике (да Винчија, лорда Бајрона, Ботичелија). Њиховим стопама кренули су и изузетно креативни и талентовани учесници радионице Заронимо у свет мора, који су у суботу 2.априла, инспирисани изложбом, дизајнирали накит, намештај, кутије, тепихе, одећу...са мотивима експоната приказаних на изложби (са све латинским називима). Подмлатку су полако почели да се придружују и родитељи, а утиске једног тате можете видети на линку испод.

http://www.pictogramax.com/zaronimo-u-svet-mora/

Следећа радионица биђе одржана у суботу 16.априла, а заинтересовани могу да се пријаве, као и до сада, кустосу Драгани Вучићевић, путем мејла draganav@nhmbeo.rs или на телефон 011 3442 147

Нoвa рaдиoницa у Гaлeриjи

  • У субoту 26.мaртa 2016.гoдинe у прoстoриjaмa Гaлeриje Прирoдњaчкoг музeja, Maли Кaлeмeгдaн 5, пoчињe циклус крeaтивнo-eдукaтивних рaдиoницa пoд нaзивoм Зaрoнимo у свeт мoрa.
  • Учeсници рaдиoницe ћe имaти прилику дa сe нa зaбaвaн нaчин упoзнajу сa глaвoнoшцимa, пужeвимa И шкoљкaмa прикaзaним нa излoжби Шумoвиo мoрa, a зaтим дa спoje тa нoвa знaњa сa ликoвнoм рaдиoницoм, нa кojoj ћe, инспирисaни пoдвoдним свeтoм, дизajнирaти рaзличитe прeдмeтe зa свaкoднeвну упoтрeбу: лaмпe, шoje, нaцрт зa кoрицe књигa, oдeвнe прeдмeтe,кaпe, кутиje и сл.
  • Рaдиoницa ћe сe oдржaти у двa тeрминa, oд 11.30 И 15.00 чaсoвa у субoту 26.03.2016.гoдинe.
  • Рaдиoницa je нaмeњeнa дeци рaзличитих узрaстa, кojи индивидуaлнo (у прaтњи рoдитeљa или сaми, укoликo су у питaњу учeници срeдњих шкoлa) дoлaзe у Гaлeриjу.Нeoпхoиднo je дa сe зaинтeрeсoвaни блaгoврeмeнo приjaвe (и нaзнaчe тeрмин) кустoсу Дрaгaни Вучићeвић путeм мejлa draganav@nhmbeo.rs или нa тeл. 011 3442 147, лoкaл 131Дрaгaнa Вучићeвићкустoс eдукaтoрПрирoдњaцки музej/Natural History MuseumБeoгрaд, Сeрбиja/Belgrade, SerbiaЊeгoсeвa 51Tel./Phone. +381 11 3442 147, 3442 149Mob./Cell. +381 63 10 81 556Faks + 381 11 3446 580

Гeoлoгиja И винo

Учeници тeхничкe шкoлe Сaвa Mунћaн из Бeлe Црквe, у четвртак 18.02.2016. имaли су приликe дa видe кoнцeптуaлнo спeцифичну излoжбу Гeoлoгиja и винo, визуeлнo рaзличиту oд уoбичajeних и спeциjaлнo уприличeну пoвoдoм знaчajнoг Jубилeja - 120 гoдинa Прирoдњaчкoг музeja, уз причу кустoсa o нeрaскидивoj симбиoзи чoвeкa и прирoдe. Рaзглeдaњe je прeшлo у крaтaк oсврт нa вишeвeкoвну истoриjу пoчeтaкa винскe прoизвoдњe, o кojимa свeдoчe aрхeoлoшки нaлaзи и грнчaриja нaђeнa нa пaдинaмa ирaнскe висoрaвни- прeкo aнтикe (нe зaoбилaзeћи ни Jулиja Цeзaрa ни aнaкрeoнску пoeзиjу), пa свe дo срeдњeвeкoвнoг винoдeлствa нa нaшим прoстoримa и трaдициoнaлних вeрских oбрeдa вeзaних зa винo (нeдaвнo je биo и прaзник Св. Tрифунa, зaштитникa винoгрaдaрa), дa би сe зaвршилo причoм o литoлoшким кaрaктeристикaмa Србиje и винoгрaдимa.

Да ли је неандерталац редовно прао зубе?

Неандерталци на гостујућој изложби Дргагутин Горјановић-Крамбергер и Крапински прачовек (09.11. - 14.12.2015.) побуђују велико интересовање и самим тим, неочекивана питања... Где су праисторијски људи бацали отпатке, на који језик је личио њихов језик? Чиме су прали зубе, да ли су лечили и пећинског медведа разним мелемима и колико су дуго живели...заиста неисцрпна питања младих, жељних знања, од којих ће неки можда постати палеонтолози или археолози...

Миодраг Јовановић, педагог

Ученици О.Ш. ""20. октобар" у посети 02.12.2015.

Драгана Вучићевић, педагог

ОШ " Момчило Живојиновић" Младеновац

ОШ "Свети Сава" Нова Пазова

Завршне радионице за најмлаће Чудесни свет инсеката У суботу, 24.октобра 2015. године, одржаће се две радионице Чудесни свет инсеката1.термин од 12.002.термин од 15.00 Ово су уједно и последњи термини циклуса радионица Чудесни свет инсеката , пошто изложба траје до 1.новембра 2015.Заинтересовани треба да се јаве кустосу Драгани Вучићевић на тел.3442147, лок.131 или путем мејла на адресу draganav@nhmbeo.rs

Нови термини радионице за најмлађе ЧУДЕСНИ СВЕТ ИНСЕКАТА

Нови термини радионице за најмлађе ЧУДЕСНИ СВЕТ ИНСЕКАТА Нови термини за радионицу Чудесни свет инсеката за децу предшколског и млаћег школског узраста који долазе у пратњи родитеља, бака и дека су 17.октобра 2015 (субота). Прва група у 12.30ч. а друга група у 16.00ч. Заинтересовани треба да се пријаве кустосу Драгани Вучићевић, на тел. 011/3442 147 или мејл. draganav@nhmbeo.rs

Цртаоница у Галерији

У суботу, 19.септембра 2015. године, започео је циклус радионица за децу предшколскогимлађег школског узраста. Ни велике врућине нису омеле ове храбре малишанеда се упознају са чудесним светом инсеката Србије. Следеће радионице су у суботу, 26.септембра. термини су од 14.00чи 15.45ч, а заинтересовани треба да се пријаве кустосу Драгани Вучићевић, на тел. 011 3442 147 или мејл. draganav@nhmbeo.rs

Природњачки музеј на МАМУТФЕСТУ у Кикинди

Природњачки музеј је ове године у суботу 12.09.2015. године, учествовао на већ традиционалној, манифестацији Мамутфест у организацији Музеја из Кикинде. Поред дежурства на Базару музеја и идеја, кустос Одељења за едукацију, комуникацију и маркетинг Природњачког музеја Драгана Вучићевић, одржала је радионице-квиз за ученике ОШ Вук Караџић.

Нова радионица за најмлађе у суботу 26.септембра 2015.

За децу од 6 до 11 година, у суботу 26.септембра, у два термина, реализоваће се радионица Чудесни свет инсеката. Радионица представља цртаоницу, са игроказом у који су укључени елементи пантомиме. Деца ће се упознати са основним знањима о инсектима.Неопходна је благовремена пријава кустосу Драгани Вучићевић, на тел.011 3442 147 или путем мејла на адресу draganav@nhmbeo.rs

КРЕАТИВНА БОТАНИЧКА РАДИОНИЦА О АМБРОЗИЈИ

У Фармацеутско-физиотерапеутској школи 14.09.2015. године одржана је креативна ботаничка радионица о амброзији. Циљ радионице је да се укаже на: механизме адаптације, начине и интензитет ширења, угроженост урбаних, руралних и природних подручја; популаризацију и потребу организованог масовног уништавања амброзије; препознавање амброзије у различитим фенофазама; значај мапирања на терену; правилно предвиђање механичких и хемијских мера сузбијања. У радионици су учествовали ученици Секције за заштиту животне средине. Аутори радионице су Мр фарм спец. Смиљана Соларов, професорка школе и Др Марко Несторовић, виши кустос музеја.

„Мали палеонтолог"

У петак, 29.05.2015. у вртићу „Тесла-наука за живот“, одржано је предавање и радионица са темом „Мали палеонтолог“. Радионици је присуствовало око четрдесеторо деце из четири групе. Током предавања деца су била у прилици да чују интересантне приче о фосилима животиња које су током геолошке историје насељавале нашу планету. Малишани су могли да виде и додирну оригиналне фосиле који су за ту прилику донети из збирки Природњачког музеја. Радионицу је реализовала Сања Алабурић.

Учесници радионице

Васпитачица Маја

Креативна ботаничка радионица на терену о алергеним биљкама

У уторак 19. маја 2015. године у Фармацеутско – физиотерапеутској школи одржана је креативна ботаничка радионица на терену о алергеним биљкама. У радионици су учествовали ученици Секције за заштиту животне средине. Циљ радионице је био да се ученици практично на терену упознају са алергеним биљкама које расту у околини њихове школе. Кроз радионицу ученици су се обучавали да мапирају и врше процену бројности алергених биљака. Радионица представља део пројекта “Алергене врсте биљака у нашој околини”. Аутори радионице су мр фарм. спец. Смиљана Соларов, професорка школе и др Марко Несторовић, виши кустос музеја.

ucesnnici radionice

mapiranje

“Упознајемо Панчићеве биљке”

У суботу, 21. марта 2015. у поподневним часовима одржана је радионица Природњачког музеја „Упознајемо Панчићеве биљке”. На радионици су малишани учили о животу нашег великог научника Јосифа Панчића, који је путовао по Србији и Балкану и проучавао природу, а највише биљке. Панчић је открио оморику, као и друге значајне биљке нашег подручја. Малишани су слагали слагалице са фотографијама Панчићевих биљака, цртали биљке и учили њихова имена. Осим деце, радионица је била занимљива и њиховим родитељима, који су се опробали у слагању слагалица. Радионицу је реализовала Александра Савић, виши кустос музеја.

A. Савић са учесницима радионице

Планинаримо са "Панчићем" - освојимо врх знањем

За ученике основних школа (1 одељење) по договору, организује се квиз Планинаримо са Панчићем. Ученике кроз изложбу води кустос Драгана Вучићевић, а затим се две „планинарске“ екипе ученика, такмиче у знању. Питања су везана за изложбу посвећену Панчићу, али и за историју, математику, општу културу.Циљ је да се сви попну на Панчићев врх, мало уживају у погледу, а онда да се и спусте на 0 м надморске висине. Наравно, свако питање носи одређени број метара надморске висине. На фотографији су ученици ОШ Светислав Голубовић Митраљета. Заинтересовани професори основних и средњих школа могу се јавити кустосу Драгани Вучићевић, путем мејла draganav@nhmbeo.rs или на тел.011 3442 147

Креативна ботаничка радионица

Dana 05.02.2015. godine u Poljoprivrednoj školi sa domom učenika PK „Beograd“ iz Krnjače sa učenicima prvog razreda obrazovnog profila poljoprivredni tehničar održana je kreativna botanička radionica o korovskim biljkama. Primereno školskom uzrastu kroz radionicu učenicima su interpretirane osnovne naučno – stručne informacije o značaju korova u poljoprivredi, biologiji i ekologiji korovskih biljaka, kao i merama zaštite od korova. Autori radionice su dr Marko Nestorović, viši kustos muzeja i Zorica Rađenović, profesorka škole.

Fosili kao slova

Tmurni, kišni, dan u subotu 06.decembra 2014., nije pokolebao naše najmlađe umetnike da, pokažu kako mogu svojim likovnim talentom da obogate taj Čudesni svet fosila. Nakon obilaska Galerije sa kustosom Draganom Vučićević, tri radionice su iznedrile dovoljno materijala za tri različite izložbe. Tako smo imali priliku da vidimo crteže razigranih fosila, pernate dinosauruse duginih boja i razigrane fosile u obliku popularnog animal printa na odeći. Maštovit rad dece iz Udruženja Plavi krug dizajnirali su stidljive otiske fosilizovanih listova i pužića na mindjušama i ogrlicama, amonite u svim mogućim ulogama i dr. Neobično lepi su bili crteži Sare, Viktora, Pavla, Mile i ostalih, koji su na radionicu došli sa drugarima i roditeljima. Posebno su nas svojim umećem oduševili mladi kaligrafi iz Škole ćirilice Sveti Jovan Vladimir, koji su fosile predstavili kao slova. Pripremamo se za nova druženja, na našim sledećim izložbama.

Crtajmo fosile

Učenici OŠ Radoje Domanović u pratnji učeiteljice Dragice Vrvić, učestvovali su u sredu, 26.novembra 2014. godine, u radionici Crtajmo fosile, sa kustosom Muzeja, Draganom Vučićević. Sedmogodišnjaci su, bez straha od teških stručnih naziva i termina, hrabro zaronili u čudesni svet fosila. Uz neverovatne oblike i složni timski rad, crtali su nestašne trilobite, dremljive lepezaste školjke, vrtoglave spirale ljuštura puževa i prelepe krinoidalne oblike. Maštovito su prikazali sopstveno viđenje morskog dna, u paleozoiku i mezozoiku. Neki od njih ponoviće susret sa fosilima, već u iduću subotu, 6.decembra, ali ovoga puta individualno, u pratnji roditelja, braće i sestara!

Nov termin za radionice

Subota 06. decembar 2014.godine

U subotu 06.decembra 2014. sa početkom u 13.30h,održaće se subotnji termin za više radionica sa predavanjima, namenjenih deci koja dolaze u pratnji roditelja.

Svi zainteresovani za radionice namenjene deci koja dolaze u pratnji roditelja i žele da učestvuju u radionicama na novoj izložbi Čarobni svet fosila, treba da se jave putem mejla na adresu draganav@nhmbeo.rs ili na telefon 011/3442 147, lok.131, kustosu Dragani Vučićević, radi precizinog dogovora,utvrđivanja termina i formiranja grupa.

Minimalan broj dece za realizovanje radionice je 7.

„Naše zdravo voće“ u irgaonici Minisiti

U subotu, 8. novembra 2014. u 18h u Minisiti dečijem gradu mališani su učestvovali u radionici Naše zdravo voće, na kojoj su učili koje sve voće živi kod nas, kako voće nastaje u prirodi i zašto je ono bitno u ishrani. Mališani su mogli da čuju koje su sve stare sorte jabuka i krušaka postojale kod nas, kao što su: jabuka pamuklija, slatkara, kiseljača, petrovača, ovčiji nos, masnjača, kao i kruške: mednjak, vodenjara, karamanka, jagodarka i dr., a koje ne možemo više da kupimo na pijaci.
Deca su ovom prilikom učila delove ploda jabuke i kruške, a zatim ih i probala i opisivala njihov ukus i miris. Na kraju su crtala svoje omiljeno voće i vajala u plastelinu. Radionicu je održala Aleksandra Savić, viši kustos muzeja.

ALERGENE VRSTE BILJAKA U NAŠOJ OKOLINI

U petak 7. novembra 2014. godine u Farmaceutsko – fizioterapeutskoj školi održana je kreativna botanička radionica na terenu pod nazivom ALERGENE VRSTE BILJAKA U NAŠOJ OKOLINI. Radom na terenu učenici su se praktično obučavali da mapiraju i vrše procenu brojnosti alergenih vrsta biljaka koje rastu u okolini njihove škole. U radionici učestvovali učenici Sekcije za zaštitu životne sredine. Autori radionice su mr farm. spec. Smiljana Solarov, profesorka škole i dr Marko Nestorović, viši kustos muzeja.

TRAGOVIMA DINOSAURUSA

U subotu 25.oktobra 2014. sa početkom u 14h održana je radionica Tragovima dinosaurusa za decu od 6 do 13 godina. Da subotnje prepodne možemo da iskoristimo i na drugi način, osim za odmor i druženje sa vršnjacima, potvrdili su učesnici radionice Tragovima dinosaurusa. Kroz kviz o Mezozoiku i otkrivanjem novih naučnih saznanja, sledeći tragove dinosaurusa, uverili su se najmlađi i oni, malo stariji, posetioci Galerije Prirodnjačkog muzeja. Na kraju edukativnih radionica svako je izložio svoju teoriju o nestanku dinosaurusa uz dogovr sa kustosom Draganom Vučićević.

DOBRODOŠLI NA RADIONICE

U Galeriji Prirodnjačkog muzeja, česte su radionice, kao poseban vid tumačenja izložbi i interaktivnog komuniciranja sa mladima. U nedelju 12. oktobra 2014. godine, druženje sa učenicima koje je dovelo Udruženje Prijatelji dece Srbije i kustosa Dragane Vučićević, ovekovečeno je na sledećim fotografijama

Druženje malih sveznalica na edukativnoj radionici

Za mlade ljubitelje paleontologije, kustos Dragana Vučićević je u subotu 4.oktobra u Galeriji na Kalemegdanu pripremila novu edukativnu radionicu pod nazivom Male sveznalice (edukativna radionica i svojevrsni "mezozoik fitnes"). Nakon što su eksponati iz doba mezozoika "zaželeli dobrodošlicu i veliki mezozojski pozdrav" za svih 14 devojčica i dečaka- učesnika radionice, prionuli smo na posao. Trebalo je razlučiti koji su dinosaurusi mesojedi, a koji biljojedi, kako hodaju dinosaurusi, a kako neki drugi gmizavci. Dva Borisa, Luka, Anisija, Sara, Luka, Viktor i ostali, trudili su se da dočaraju pokretom i pantomimom da li se radi o četvoronožnom ili dvonožnom dinosaurusu, morskom reptilu ili školjki-rudisti. Mnogi od mladih učesnika su zaposlene u Galeriji zadivili zaista fantastičnim znanjem. Možda je neko od njih budući kustos Prirodnjačkog muzeja? U svakom slučaju, naš, već tradicionalni posetilac i učesnik radionica, 11-godišnji Dušan Krtolica,
piše i ilustruje novu dečiju Enciklopediju drevnih životinja

Kviz bez granica

Tradicionalna manifestacija "Kviz bez granica" u organizaciji Prirodnjačkog muzeja i OŠ "Boško Buha" održana je danas, 6. juna 2014. na Platou pored Galerije muzeja uz pesmu, igru i druženje malih učesnika. U kvizu su učestvovali osnovci beogradskih škola koje obrazuju decu sa invaliditetom, podeljeni u 6 ekipa. Kviz je vodila glumica Marijana Mićić, u žiriju su bili glumci Dubravko Jovanović i Vladimir Paunovic i kustos Miloš Jović, a proslavu su ulepšali svojim "čarolijama" madjioničar Igor i Udruženje za animaciju dece Čigre. Brojne kompanije i pojedinci donirali su slatkiše, piće, knjige, igračke i kompjuterku opremu. Donatori kviza su bili: Coca Cola, Soko Štark, Oriflame, Olympus, Fudbalski savez Srbije, Computer Land, g-din Miro Božović, Štamparija Knežević iz Indjije, Tako Lako shop i izdavačke kuće Klett, Kreativni centar, Pčelica, ProPolis Books, Enco Book. Kviz je organizovala Sonja Srejić, kustos Prirodnjačkog muzeja. Kviz je održan sedmi put po redu.

Muzej u gostima kod Vas: Školska noć Muzeja u OŠ Vojvode Stepe

undefined

DOBRODOŠLI U MEZOZOIK - SVAKO PITANJE JE PRAVO PITANJE


Nedelja 18. maj 2014. od 12 h do 16 h


U nedelju 18. maja, od 12h do 16h u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu, posetioci će pored besplatnog ulaza imati i zadovoljstvo da ih kroz izložbu DOBRO DOŠLI U MEZOZOIK provede jedan od autora ove izložbe dr Desa Đorđević Milutinović, kustos Prirodnjačkog muzeja. Posetiocima će se pružiti retka prilika da u direktnom razgovoru sa autorom dobiju odgovore na raznovrsna pitanja o svetu u kome su živeli dinosaurusi. SMISLITE PITANJA DO NEDELJE, NAORUŽAJTE SE OLOVKOM I PAPIROM (i kišobranom ) I KRENITE U GALERIJU PRIRODNJAČKOG MUZEJA da saznate nešto više o životinjama i biljkama koje su pre 200 miliona godina postojale na našoj Planeti. Prednost imaju.... svi koje zanima ova neobična i retka tema.Samo hrabro napred i DOBRO DOŠLI U MEZOZOIK! I kao što je već davno neko zapisao – „nema glupih pitanja..... već samo nejasnih odgovora“, ali njih nećete dobiti na izložbi Prirodnjačkog muzeja. Ponekad ni kustos ne zna odgovor na svako pitanje, ali takve situacije uvek mogu dovesti do interesantne razmene mišljenja ili do zajedničkih zaključaka, što je obično daleko bolje od suvoparnog odgovora.

Vaš kustos izložbe

Kreativna Botanička radionica na terenu

Na području beogradskog naselja Mirijevo Dr Marko LJ. Nestorović, viši kustos muzeja, 09.05. i 10.05.2014. godine, održao je dve kreativne botaničke radionice na terenu, u saradnji profesorkama biologije Sedme beogradske gimnazije, Milicom Kokotović i Tatjanom Bogojević. U radionici su učestvovali učenici prvog razreda radi prikupljanja biljnog materija za izradu školskog herbarijuma. Radom na terenu učenici su se praktično upoznali sa raznovrsnošću biljnog pokrivača pomenutog geografskog lokaliteta. Cilj radionice bio je da se kod učenika razvije osećanje dužnosti da čuvaju i zaštite prirodu.

Čokoladno druženje sa polaznicima kursa Francuskog instituta Ateliers pour enfants

U subotu 5.aprila, Galerija Prirodnjačkog Muzeja po nečemu je podsećala na čuveni Luvr. Sa svih strana veseli uzvici na francuskom, radoznala lica. Sedam grupa dece, polaznika Francuskog instututa, učestvovalo je u našoj radionici Dizajniraj omot najsladje čokolade. Pasionirani ljubitelji čokolade pokazali su svojim vaspitačima i kustosu Dragani Vučićević, pored izuzetnog likovnog talenta, i koliko su maštoviti i duhoviti, a neki su na omotu čokolade dizajnirali čak i strip.

"Konj-nekad i sad"

U nedelju 23.03.2014. sa početkom u 17h, u prostorijama igraonice Minicity održana je kreativna radionica "Konj-nekad i sad". Deca su imala prilike da čuju interesantnu priču o prvim konjima, da ih nacrtaju, kao i da dodirnu originalne eksponate, koji su specijalno za tu priliku doneti iz Prirodnjačkog muzeja.Radionicu je održala Sanja Alaburić, viši kustos Prirodnjačkog muzeja

Više informacija možete pročitati i na linku

Radionice u Prirodnjačkom muzeju

U sredu 12. marta 2014. godine, u gostima su nam bili drugari starije grupe iz vrtića „Mića i Aćim“. Učestvovali su u radionicama „Upoznajmo Prirodnjački muzej - insekti, ptice, sisari“ i „Onomatopeja“. Iako su dosta toga znali, ponešto novo čuli su i od nas, a mi smo od njih saznali sledeće: - Osa ima bodlju da se bori protiv zlikovaca! - Krtica jede crvove. - Mravi su nam prijatelji i bave se kopanjem. - Kad se rodi mali miš jede samo kačkavalj sa rupicama! - Kivijev najbliži rođak je njegov brat. Radionice realizovali Sonja Srejić, Miloš Jović i Jelena Jovanović.

Milos i Flip

Radoznali drugari

Kako to mislis okloopnik nije pacov.png

Jelena i cudni sisari

Radionica za izradu kozmetičkih pralina za telo od čokolade

U petak, 14. februara u Galeriji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu u saradnji sa srednjom Farmaceutsko-fizioterapeutskom školom iz Beograda, održana je Radionica za izradu kozmetičkih pralina za telo. Radionicu je realizovala profesorka Biljana Vasić sa svoje dve učenice četvrtog razreda: Jovanom i Draganom. Učesnici radionice imali su priliku da posmatraju na koji način se tope i mešaju sastojci pralina za telo: kakao buter, ši buter, ulje avokada i badema, beli pčelinji vosak, kao i kako se razlivaju u silikonske kalupe. U pojedine praline za telo stavljao se i rastopljeni kakao, koji blagotvorno deluje na kožu. Nakon stvaranja čvrstih pralina stajanjem na sobnoj temperaturi, svaki od učesnika radionice dobio je na poklon po dve praline za telo. Ko-autor izložbe „Crno i belo – priča o čokoladi“, Desa Đorđević Milutinović, održala je prisutnima veoma zanimljivo predavanje o istoriji upotrebe čokolade. Radionicu je organizovala Aleksandra Savić.

Prof. B. Vasić sa učenicama

Radionica je bila posećena

Ko-autor D. Đorđević-Milutinović

Poklon-kozmetićke praline

U susret Danu državnosti

Specijalna radionica Povodom obeležavanja dana državnosti Republike Srbije, u Galeriji Prirodnjačkog muzeja 13.02.2013.godine je upriličena saradnjom kustosa Dragane Vučićević sa profesorima i učenicima Srednje ugostiteljske škole. Nakon što je kustos zainteresovane provela kroz izložbu, učenici su znatiželjnim posetiocima posebno objasnili proces dobijanja pralina. Na kraju su svi učestvovali u kvizu Čokoladna Olimpijada Znanja, gde su tri ekipe sa svojim mlađim kapitenima davale odgovore na pitanja iz oblasti matematike,osnova čokolaterstva, biologije, hemije, istorije i opšte kulture.

Dizajniraj omot najslađe čokolade

Februar 2014. godine

Crtaonica je namenjena učenicima osnovnih škola, kao i specijalizovanim umetničkim srednjim školama, ali u njoj mogu učestvovati i deca predškolskog uzrasta. Nakon stručnog vođenja kroz izložbu, učesnici će sa kustosom razgovarati na različite teme vezane za čokoladu (teme su prilagodjene uzrastu: Zašto volim čokoladu, Čokolada kao poklon, Čokolada-motiv upesmama, pričama i filmovima, Čokolaj, Tri boje čokolade, Maje i Asteci su voleli čokoladu i sl.). Posle kratke diskusije, pristupa se dizajniranju omota čokolade. Broj učesnika je ograničen na 12. Zainteresovani roditelji ili profesori treba da se jave kustosu Dragani Vučićević putem mejla draganav@nhmbeo.rs ili na telefon 3442 147, lokal 131 radi zakazivanja termina i detaljnih dogovora o realizaciji crtaonice.

Udruženje „Volim prirodu“ u poseti muzeju

U subotu, 14. decembra 2013. godine, muzej su posetili mali članovi udruženja „Volim prirodu“. Oni su slušali priču o prirodi i životinjama, a mnoge eksponate iz naših zbirki su mogli i da dodirnu. Kao pravi „sportski ribolovci“ opremljeni „štapovima i mamcima“, zabavljali su se loveći „ribu“ iz „velike reke“, pokazavši veštinu u koordinaciji pokreta, jer ovaj zadatak nimalo nije bio lak. Radionicu realizovala Sonja Srejić, kustos pedagog.

ja sam upecao baš veliku ribu

Gosti su dobili na poklon i kataloge